Hema overweegt schulden te herfinancieren

Hema overweegt zijn schulden te herfinancieren. Het winkelconcern heeft voor €715 mln aan obligaties uitstaan, waarop het hoge rentepercentages moet betalen.

'We houden de schuldmarkt continu in de gaten en houden alle opties open als het gaat over een potentiële herfinanciering', zei financieel directeur Ivo Vliegen woensdag tijdens de analistencall over de kwartaalcijfers van Hema. Het bedrijf is zich volgens Vliegen bewust van de gunstige omstandigheden op de markt voor high-yield-leningen. Dit schuldpapier van bedrijven met een lage kredietwaardigheid is in trek bij beleggers, waardoor de rentevergoedingen zijn gedaald.

Hoge rentepercentages

Hema heeft in 2014 drie obligaties uitgegeven waarop het relatief hoge rentepercentages, tot 8,5%, moet betalen. Mede door deze financieringslasten schrijft het winkelbedrijf al jarenlang rode cijfers, al is het nettoverlies teruggebracht van €189,2 mln in 2014 naar €26,6 mln vorig jaar.

Beleggers die in 2014 het schuldpapier hebben gekocht hebben een wilde rit achter de rug. De koers van de leningen staat nu rond de uitgifteprijs, maar is in 2015 en 2016 door een diep dal gegaan.

Analist Tanvi Arora van Lucror Analytics denkt dat Hema 'een kans' heeft zijn schulden deels of volledig te herfinancieren. Het bedrijf heeft zijn financiële prestaties de afgelopen jaren sterk verbeterd en kan profiteren van de betere macro-economische omstandigheden in Nederland, zo schrijft ze in een rapport.

Of Hema voor de herfinanciering weer naar de obligatiemarkt kijkt of ook andere leningen overweegt wilde Vliegen niet zeggen tegen de analisten.

Hogere kosten adviseurs

De analisten kwamen op de vraag over herfinanciering doordat de kosten voor juristen en andere adviseurs in het eerste kwartaal flink zijn gestegen. Dat Hema kijkt naar herfinanciering wilde cfo Vliegen nog wel toegeven, maar toen een analist vroeg of de kosten zo hoog zijn doordat het bedrijf mogelijk verkocht wordt greep topman Tjeerd Jegen snel in.

'Het is duidelijk dat het doel op een dag is om een nieuwe eigenaar voor Hema te vinden, of mogelijk veel eigenaren als we voor een beursgang gaan', zei Jegen, om daaraan toe te voegen dat hij daar niet over gaat. 'Dat is het voorrecht van de aandeelhouder.'

De Telegraaf schreef drie weken geleden dat de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital de winkelketen te koop heeft gezet. De private-equityfirma betaalde in 2007 zo'n €1,3 mrd voor Hema. Lion probeerde Hema in 2010 al van de hand te doen, maar de onderhandelingen met Ahold liepen stuk op de hoge vraagprijs van de Britten.